FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj Regulamin
 Ogłoszenie 
UWAGA !!! OSOBY CHCĄCE ZAREJESTROWAĆ SIĘ NA FORUM!!! INFORMUJEMY, ŻE W OBECNEJ CHWILI PANEL REJESTRACYJNY NIE JEST W PEŁNI SPRAWNY I NIE POZWOLI NA PEŁNĄ REJESTRACJĘ NOWEGO UŻYTKOWNIKA !!! ABY KONTO MOGŁO ZOSTAĆ DODANE I UAKTYWNIONE NALEŻY SKONTAKTOWAĆ SIĘ Z ADMINISTRATOREM DROGĄ MAILOWĄ POD ADRESEM: waldo411@gmail.com BRAK KONTAKTU SKUTKUJE BRAKIEM AKTYWACJI KONTA. JEDNOCZEŚNIE PRZYPOMINAMY, ŻE ZGODNIE Z REGULAMINEM KAŻDE NOWO REJESTROWANE KONTO ZOSTAJE USUNIĘTE PO TRZECH MIESIĄCACH BRAKU JAKIEJKOLWIEK AKTYWNOŚCI.

Poprzedni temat :: Następny temat
Laptop - jakiego kupić?
Autor Wiadomość

Stormrider


Dołączył: 02 Lut 2005
Posty: 191
Skąd: Khatovar

Wysłany: Pią 26 Maj, 2006   Laptop - jakiego kupić?

Mam prośbę, doradźcie mi proszę jakiego obecnie najlepiej kupić laptopa? Jade do USA i zamierzam sobie go tam zakupić, tylko nie bardzo wiem jakiego; od jakiś 2-3 lat nie bardzo jestem na bieżąco ze wszelkimi zmianami w świecie sprzętu komputerowego (tymbardziej jeśli chodzi o laptopy).
Generalnie używać zamierzam go przede wszystkim do netu, oglądania filmów i słuchania muzy; może także do gier...
Czyli jaka firma? jaki procesor(AMD? Celeron? Pentium?)? jaka karta graficzna? ile RAM?

Z góry dzięki
 
 

Keeper


Dołączył: 21 Lis 2004
Posty: 1346
Skąd: Kraina Gwiazd

Wysłany: Pią 26 Maj, 2006   

kup najlepszego*, na jakiego bedzie Cię stac po prostu, tak mi się zdaje... ewetualnie mozesz wybierać miedzy DELL, IBM czy HP albo Compaq.

* czyli takiego któy ma najlepsze parametry i cyferki.
_________________
\m/

 
 

Stormrider


Dołączył: 02 Lut 2005
Posty: 191
Skąd: Khatovar

Wysłany: Pią 26 Maj, 2006   

Keeper napisał/a:
kup najlepszego*, na jakiego bedzie Cię stac po prostu, tak mi się zdaje... ewetualnie mozesz wybierać miedzy DELL, IBM czy HP albo Compaq.

* czyli takiego któy ma najlepsze parametry i cyferki.


tyle to i ja wiem :wink:

ale po prostu nie chce przepłacać, a z drugiej strony chce kupić sprzęt który po roku nie stanie się przestarzały...
 
 

Strach
[Usunięty]

Wysłany: Pią 26 Maj, 2006   

Keeper napisał/a:
kup najlepszego*, na jakiego bedzie Cię stac po prostu, tak mi się zdaje... ewetualnie mozesz wybierać miedzy DELL, IBM czy HP albo Compaq.

* czyli takiego któy ma najlepsze parametry i cyferki.


...tudzież Acera czy Toshibę. Tylko, że parametry standardowych laptopów w USA są prawdopodobnie wyższe od tych sprzedawanych w Polsce. Więc trudno teraz spekulować, co jast dobre, a co nie. Najlepiej dopaść jakiegoś speca na miejscu - i niech Ci coś poleci. Większość komputerów w USA chodzi na procach Intela (AMD nie jest tak popularny, bo różnice cenowe są niewielkie). Co można konkretnego zsługerować? 1) Żeby była to maszyna 64-bitowa, obowiązkowo; 2) jeśli zależy Ci na filmach i masz kasę, mozesz wybrać model z panoramicznym ekranem; 3) każ go sobie włączyć i podotykaj touchpada, popatrz na ekran, poklep na klawiszach - oceń go wg własnych gustów; 4) BARDZO WAZNE - zapytaj sie o możliwość serwisowania gwarancyjnego w Polsce i obejrzyj w necie polską sieć serwisową, bo jakkolwiek laptopy bywają niezawodne, każdy defekt, jeśli nie będzie pokryty z gwarancji, oznacza spory wydatek (pechowe są zwłaszcza kable transmisyjne idące z jednostki do matrycy ekranowej...).

A tak naprawdę: chcesz mieć najlepszy sprzęt? Kup sobie Apple iBooka (laptop na MacOS-ie) z procem Intela, żeby móc odpalać windowsowe prgramy na platformie BootCamp. To są naprawde wydajne (cyferki mniejsze od PC, wydajnosć o niebo większa), piękne i niezawodne maszyny.

 
 

Ekaitz


Dołączył: 18 Mar 2006
Posty: 108

Wysłany: Pią 26 Maj, 2006   

Miałem doświadczenia z paroma markami, ZDECYDOWANIE najlepiej wypadał zawsze IBM. Bardzo solidne i przemyślane maszyny, bez zbędnych udziwnień, wygodne klawiatiury, rewelacyny wygląd ;) no i track point zamiast (albo obok) gładzika. Główny minus - IBM koncentruje się raczej na rynku biznesowym, więc na wielkie granie bym raczej nie liczył...

Jakiś czas temu IBM sprzedał cały dział Lenovo (Chiny), więc pewnie będzie gorzej, ale póki co dają radę (w biurze mam model sygnowany już przez Lenovo).

Oceń, jakie cechy są dla Ciebie najważniejsze - przykładowo dla mnie to głównie solidność konstrukcji, długość pracy na bateriach (min. 4 godz.) i waga (max. 2 kg). Inni wolą multimedia i panoramę za cenę 2 godzin pracy ;) Na pewno weź minimum 512 MB RAM. Jaki masz budżet?

P.S. Strach, po co normalnemu człowiekowi 64 bity w laptopie?? Póki co nie przydają się nawet w desktopach ;)
_________________
I smell blood and an era of prominent madmen...
 
 

Strach
[Usunięty]

Wysłany: Pią 26 Maj, 2006   

Ekaitz napisał/a:
P.S. Strach, po co normalnemu człowiekowi 64 bity w laptopie?? Póki co nie przydają się nawet w desktopach ;)


Wiesz - jak facet jedzie kupić laptopa w USA, wnioskuję, że ma na to kasę. Poza tym jako warunek kupna wymienił co następuje:

Stormrider napisał/a:
chce kupić sprzęt który po roku nie stanie się przestarzały...
 
 

Strach
[Usunięty]

Wysłany: Pią 26 Maj, 2006   

Ekaitz napisał/a:
track point zamiast (albo obok) gładzika.


No, wszystko, tylko nie zamiast. Większość ludzi jednak woli touchpada i całkiem możliwe, że Storm znajdzie się w tej grupie. Najlepiej, jak są oba. Ja osobiście trackpointa serdecznie nienawidzę. ;)

I tak jak napisałeś, 512M RAM-u to minimum, choć jeśli delikwent chce mieć przyszłościową maszynę i ma na to kasę, niech leci na 1024M i więcej. Pamięć to jednak sprawa krytyczna...
 
 

Ekaitz


Dołączył: 18 Mar 2006
Posty: 108

Wysłany: Pią 26 Maj, 2006   

No nie ma siły, muszę zrobić offtop. Ponizej cytat z recenzji nowego Athlona64, z ktorym zgadzam sie w 100%.

Cytat:
Ale premiery i kolejne postępy technologiczne to też czas na refleksje. Ta, którą właśnie mam na myśli niestety jest smutna, bo dotyczy haczyka, na który AMD (później także Intel) złapało nas już w 2003 roku. Oczywiście chodzi o te nieszczęsne 64-bity.

Architektura AMD64 wprowadziła nowy 64 bitowy tryb dla instrukcji x86, nazwany przez AMD x86-64. Podczas pracy w tym trybie, szyna adresowa procesora poszerzona jest z 32 do 40 bitów, umożliwiając procesorowi bezpośredni dostęp do 1 TB pamięci (2^40). W tym trybie procesor może także korzystać z maksymalnie 256 TB wirtualnej pamięci (2^48). Później Intel skopiował wszystkie te cechy, dlatego też nie są one już typowe tylko dla AMD.

Daliśmy się przez trzy lata wodzić za nos obsługą 64-bitowych systemów, ale większość z nas już chyba powoli zdaje sobie sprawę, że 64-bity to tak naprawdę nie jest to, czego nam, graczom i zwykłym użytkownikom potrzeba.

Aby korzystać z trybu 64-bitowego, konieczny jest 64 bitowy system operacyjny. Athlon 64 nawet nie korzystał z 4 GB pamięci w systemie Windows XP, ponieważ system ten działa w trybie 32 bitowym.

Spójrzmy prawdzie w oczy, dostaliśmy produkt którego cechą 'uboczną' była 64-bitowość, a że był to ewenement na tamte czasy w procesorach biurkowych, wykorzystano go jako element 'reklamowy'. W tym starciu, klienci vs. marketingowcy, wynik wynosi 0:1. AMD chyba dobrze zdawało sobie sprawę, że 99% użytkowników i tak nie wykorzysta tych możliwości. Wydaje się, że już dla samej nazwy tego procesora - jak ładnie brzmi 'Athlon 64' - opłacało się dać mu te 64-bity.

Z drugiej strony, Athlony 64 okazały się na tyle udanymi i wydajnymi procesorami w środowisku 32-bitowym, że w sumie nie miało już znaczenia, czy będziemy je kiedykolwiek używać w systemie innym niż 32-bitowy.


Co do pamięci - oczywiście racja, procesor najlepiej dwurdzeniowy (chyba jednak lepiej CoreDuo Intela).
_________________
I smell blood and an era of prominent madmen...
 
 

Strach
[Usunięty]

Wysłany: Pią 26 Maj, 2006   

Ekaitz napisał/a:
No nie ma siły, muszę zrobić offtop. Ponizej cytat z recenzji nowego Athlona64, z ktorym zgadzam sie w 100%.

Cytat:
Ale premiery i kolejne postępy technologiczne to też czas na refleksje. Ta, którą właśnie mam na myśli niestety jest smutna, bo dotyczy haczyka, na który AMD (później także Intel) złapało nas już w 2003 roku. Oczywiście chodzi o te nieszczęsne 64-bity.

Architektura AMD64 wprowadziła nowy 64 bitowy tryb dla instrukcji x86, nazwany przez AMD x86-64. Podczas pracy w tym trybie, szyna adresowa procesora poszerzona jest z 32 do 40 bitów, umożliwiając procesorowi bezpośredni dostęp do 1 TB pamięci (2^40). W tym trybie procesor może także korzystać z maksymalnie 256 TB wirtualnej pamięci (2^48). Później Intel skopiował wszystkie te cechy, dlatego też nie są one już typowe tylko dla AMD.

Daliśmy się przez trzy lata wodzić za nos obsługą 64-bitowych systemów, ale większość z nas już chyba powoli zdaje sobie sprawę, że 64-bity to tak naprawdę nie jest to, czego nam, graczom i zwykłym użytkownikom potrzeba.

Aby korzystać z trybu 64-bitowego, konieczny jest 64 bitowy system operacyjny. Athlon 64 nawet nie korzystał z 4 GB pamięci w systemie Windows XP, ponieważ system ten działa w trybie 32 bitowym.

Spójrzmy prawdzie w oczy, dostaliśmy produkt którego cechą 'uboczną' była 64-bitowość, a że był to ewenement na tamte czasy w procesorach biurkowych, wykorzystano go jako element 'reklamowy'. W tym starciu, klienci vs. marketingowcy, wynik wynosi 0:1. AMD chyba dobrze zdawało sobie sprawę, że 99% użytkowników i tak nie wykorzysta tych możliwości. Wydaje się, że już dla samej nazwy tego procesora - jak ładnie brzmi 'Athlon 64' - opłacało się dać mu te 64-bity.

Z drugiej strony, Athlony 64 okazały się na tyle udanymi i wydajnymi procesorami w środowisku 32-bitowym, że w sumie nie miało już znaczenia, czy będziemy je kiedykolwiek używać w systemie innym niż 32-bitowy.


Co do pamięci - oczywiście racja, procesor najlepiej dwurdzeniowy (chyba jednak lepiej CoreDuo Intela).


Może i rzeczywiście to pieśn przyszłości... no ale jest już i WinXP-A64, i Linuksy w tym wydajny Gentoo-A64, no i Vista będzie 64-bitowa... :roll:
 
 

Stormrider


Dołączył: 02 Lut 2005
Posty: 191
Skąd: Khatovar

Wysłany: Nie 09 Lip, 2006   

poradzcie dobrzy ludzie...warto kupic tego laptopa - ma sluzyc min do grania; cena jest przystepna (w Polsce kosztuje od 5500zl w zwyz...)

http://shopper.cnet.com/4...&tag=dffl.specs

czy lepiej dolozyc drugie tyle (no wlasnie, czy warto?) i kupic to cacko...
http://shopper.cnet.com/4...&tag=dffl.specs
 
 

krecik


Dołączył: 24 Paź 2005
Posty: 11195

Wysłany: Nie 09 Lip, 2006   

Bierz tego tańszego. Naprawe wypasiony sprzęt.
Za jakiś czas (jak się zestarzeje) kupisz nowy (też w cenie ok 1000$).
A stary opchniesz na Allegro.
 
 
 

Stormrider


Dołączył: 02 Lut 2005
Posty: 191
Skąd: Khatovar

Wysłany: Nie 30 Lip, 2006   

Mam dylemat. Ktorego wybrac? Cena jest podobna, roznice sprzetowe widoczne choc nie porazajace? Ostatecznie zrezygnuje jednak z Acera i wybiore jeden z tych...

http://www.pricegrabber.c...sterid=18162533



http://www.euclidcomputer...f2006-16%3a18+2



lub "zmontowany" przeze mnie na stronie HP
model: HP Pavilon dv8000t

procek: Intel Core Duo 2Ghz (czy moze lepiej zejsc na 1,83 i zaoszczedzic 75 $?)
ekran: 17.0" WSXGA+ BrightView Widescreen (1680x1050)
karta grafiki: 256MB NVIDIA(R) GeForce(R) Go 7600
pamiec ram: 1 GB
dysk twardy: ...tu mam problem; doradzcie ktora opcja najlepsza (tzn czy warto doplacac do tych lepszych...):
- 80 GB 5400 RPM SATA Hard Drive (wersja wyjsciowa)
- 100 GB 5400 RPM SATA Hard Drive (+50$)
- 100 GB 7200 RPM SATA Hard Drive (+125$)
- 160 GB 5400 RPM SATA Dual Hard Drive (80 GB x 2) (+150$)
nagrywarka: LightScribe DVD+/-RW w/Double Layer
internet: Intel(R) PRO/Wireless 3945ABG Network w/Bluetooth
bateria: 8 Cell Lithium Ion Battery



To nad czym sie zastanawiam...
1) ktora karta lepsza GF 7600 Go czy ATI Radeon x1600? (wedlug testow bardzo podobne osiagniecia)
2) czy lepiej brac dysk 100 gb 7200 czy 160 gb 5400?
3) czy jak samemu skladam zestaw (link nr 1 ) to czy sprzet bedzie dzialal prawidlowo?
4) czy roznice w wygladzie zew sa duze miedzy tymi latopami?


A wiec ktory najlepiej brac - cena podobna (ok 1500$)?
 
 

Maciej
[Usunięty]

Wysłany: Nie 30 Lip, 2006   

1. Lepszy szybszy dysk w razie rozbudowy nie bedziesz mial problemow.
2. Jak dla mnie GeForce ale to zalezy od upodoban.
3. Nie wiem.
 
 

sir_Bols


Wiek: 34
Dołączył: 22 Lis 2004
Posty: 2796
Skąd: warszawa

Wysłany: Wto 01 Sie, 2006   

Stormrider napisał/a:

1) ktora karta lepsza GF 7600 Go czy ATI Radeon x1600? (wedlug testow bardzo podobne osiagniecia)


1600 ma 12 potokow renderujacych podczas gdy 7600 ma 8... zasadniczo roznica niejest jakas kolosalna ale jezeli obie karty sa w zblizonej cenie to bralbym radka...
_________________
like a true nature's child, we were born, born to be wild
 
 
 

slaviron


Dołączył: 13 Lut 2007
Posty: 2431
Skąd: Lay's Land

Wysłany: Sro 27 Paź, 2010   

Odświeżam temat. Od ostatnich postów lata swietlne minęły. ;-)
Co możecie polecić w przedziale cenowym 3-4 kzł? Sprzęt ma służyć do neta, muzyki i ewentualnie filmów. Do gier nie będzie wykorzystywany. Zależy mi na w miarę niezawodnym i nowoczesnym laptoku. Na co mam zwrócić uwagę przy pierwszej selekcji?
Co możecie powiedzieć o czymś takim?
http://www.komputronik.pl...e_A660_10X.html
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group Template created by szpak